زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

سلیمان بن یقظان کلبی





سلیمان بن یقظان کلبی، فرمانروای برخی از مناطق اندلس بود که بر علیه عبدالرحمان الداخل وارد جنگ شد. او سرانجام به سال ۱۶۵ ق با توطئه حسین بن یحیی انصاری کشته شد.


۱ - معرفی اجمالی



سلیمان بن یقظان کلبی، فرمانروای «برشلونه» و «جیرونده» بود.

۲ - پیمان با امیر ساراکوسا



سلیمان بن یقظان با حسین بن یحیی انصاری امیر ساراکوسا برای جنگ با عبدالرحمان الداخل و بر کنار نمودن او هم پیمان شد. عبدالرحمان سپاهی به فرماندهی ثعلبة بن عبید خزاعی به سوی او گسیل داشت، اما سلیمان او را شکست داد و اسیر کرد و بدین ترتیب در سال ۱۵۸ ق (۷۷۵ م) شیرازه سپاهش کاملا از هم گسسته شد.

۳ - اتحاد با شارلمانی



پس از آن سلیمان عازم دیدار شارلمانی پادشاه فرانک‌ها در شهر «بارن» (در منطقه «وستفالی» آلمان) شد. در این دیدار به او پیشنهاد داد برای جنگ با عبدالرحمان الداخل با او هم پیمان شود و از او خواست به‌ اندلس لشکر بکشد و قول داد ضمن همکاری با او، سرقسطه و شهرهای دیگری که او و یارانش یعنی شورشیان معارض عبدالرحمان در اختیار دارند، بدو بسپارد.

۴ - شورش هم پیمانان



شارلمانی دعوت سلیمان را پذیرفت و با سپاهی گران رو به اسپانیا نهاد، اما زمانی به سرقسطه رسید که شورشیانِ مخالف عبدالرحمان گرفتار اختلاف شده بودند و حسین بن یحیی انصاری در سرقسطه پناه گرفته از ورود شارلمانی به شهر جلوگیری کرد.
پس از مدتی شارلمانی با شنیدن خبر قیام و نافرمانی «ساکسون‌ها»، به سرزمین خود بازگشت و سپاهیانش در گذشتن از کوه‌هایی که باسک‌ها آن را مورد هجوم قرار داده بودند دچار دشواری شد، تا جایی که باسک‌ها عقبه سپاه وی را که برادر زاده اش «رولاند» آن را فرماندهی می‌کرد نابود کردند.

۵ - وفات



سرانجام، حسین بن یحیی که در کمین سلیمان بود، فردی را مامور نمود تا او را در مسجد جامع غافلگیرانه به قتل برساند و خود، قدرت را در سرقسطه و نواحی پیرامون آن در دست گرفت.

۶ - پانویس


 
۱. ابن خلدون، عبدالرحمن، تاریخ ابن خلدون، ج۵، ص۱۲۴.    
۲. ابن اثیر جزری، ابوالحسن علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۱۴.    
۳. ابن اثیر جزری، ابوالحسن علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۵۴.    
۴. ابن اثیر جزری، ابوالحسن علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۶۲.    
۵. ابن اثیر جزری، ابوالحسن علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۶۳.    


۷ - منبع



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۳۸۸.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.